top of page

De ruitercheck

Middels een 1,5 uur durend fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek breng ik al de voor de ruiter relevante spieren en gewrichten in kaart om te achterhalen waar de zwakke punten van de ruiter liggen welke kunnen zorgen voor klachten tijdens of na het paardrijden of problemen met het aannemen van de juiste houding en zit of rijtechnische beperkingen. Hieronder vind je de onderdelen waar deze check uit bestaat.

Gewrichtsonderzoek

Voor een ruiter zijn vooral de heupgewrichten, SI-gewrichten, het bekken en de gewrichten van de wervelkolom belangrijk bij het rijden. Een gewricht kan hypermobiel en instabiel zijn maar ook vast zitten en daardoor te stijf zijn. Ik onderzoek je gewrichten en geef individueel afgestemde oefeningen mee om je te helpen je lichaam optimaal te kunnen benutten bij het paardrijden. 

Houding

Sommige mensen hebben een holle rug, andere een te bolle rug of een te rechte rug, anderen staan wat scheef. Sommige mensen staan voorover gekanteld in hun bekken en met de knieën overstrekt, andere mensen trekken misschien hun schouders teveel op of hebben x-benen of 0-benen. Je houding heeft veel invloed op je zit en je hulpen. Vaak is je houding heel goed te verbeteren met bepaalde oefeningen. Je krijgt tips, adviezen en oefeningen mee om je houding te optimaliseren. 

Anamnese en pathologie

In een uitvoerig gesprek brengen we je klachten en problemen in kaart, ook overige ziektes zoals reuma, hernia`s, artrose of andere aandoeningen worden besproken waarop het onderzoek wordt aangepast en met het trainingsschema rekening gehouden kan worden. 

Spieronderzoek

Voor ruiters is het belangrijk een goede spierfunctie te hebben voor een juiste zit en het correct en gedoseerd geven van de hulpen. Bij het spieronderzoek test ik deze op lengte ( een spier kan bijvoorbeeld verkort zijn ) op kracht, op coördinatie en stabiliteit. Je krijgt indien nodig een individueel trainingsschema mee om je spieren te optimaliseren om correct paard te kunnen rijden. 

Ruitercheck te paard 

Al deze voorgenoemde testen worden in 1.5 uur in de fysiotherapiepraktijk uitgevoerd. Je krijgt voor meerdere weken oefeningen mee. Indien wenselijk kan later een ruitercheck te paard uitgevoerd worden waarbij we al deze bevindingen en aandachtspunten toetsen in de praktijk en je houding te paard corrigeren. 

  • facebook
  • linkedin
  • Instagram - White Circle
bottom of page